Search
Close this search box.

Novi ljubimac Novaka i Jelene: Evo koje karakteristike krase pungsana, drevnu pasminu sa Dalekog istoka!

Novi ljubimac Novaka Đokovića je srećno zbrinut i usvojen već mesec i po dana. Treći po redu. Nakon maltezera Pjera i toy pudle Tesle, koji je uginuo pre nekoliko godina, toplinu doma Jelene i Novaka sada ispunjava totalno drugačiji saputnik od prva dva – pungsan. Pungsan je čuvena i veoma drevna pasmina lovačkog psa iz Koreje, nazvana po tome što potiče iz okruga Kimhyonggwon, ranije okruga Pungsan. Takođe, ova rase je poznata i pod nazivom Phungsan, Korejski Phungsan ili Poongsan psi.

– Ne znam da li smo mi njega našli, ili je on pronašao nas? Srećom, niko od nas više nije izgubljen – napisala je Jelena i otkrila da je u pitanju pas kojeg su Đokovići prihvatili kao svog novog ljubimca.

Tu su i fotografije od momenta kada je pas bio štene, kako su ga kupali i brinuli o njemu dok je bio beba, kako su se igrali, i faze dok je odrastao, pa sada šeta sa njima po prirodi i uživa u livadama i šumama. Ta područja mu svakako odgovaraju, s obzirom da potiču iz planinskog područja Kaema u današnjoj Severnoj Koreji i tradicionalno su korišćeni kao lovački psi.

Jelena-Đoković-sanovim-ljubimcem

U Rusiji se i danas koriste u lovu na krupnu divljač. Dugo uzgajan u izolaciji, pungsan je prvi put prepoznat kao nacionalni simbol na Korejskom poluostrvu tokom japanskog kolonijalnog perioda. Ova pasmina je retka i ponekad se krijumčari preko granice Severna Koreja-Kina jer je na ceni. Pas je, inače, proglašen nacionalnim simbolom Severne Koreje 1956. godine, kaoi Kine 2014.

Jelena-Đoković-sa-novim-ljubimcem

Tri pungsana bi pobedila tigra

Prema drevnoj priči koja se prenosi iz generacije u generaciju, ako pustite tri pungsana na tigra, uhvatićete ga. Preuveličano ili ne, ova priča pokazuje koliko pungsan može biti izdržljiv i hrabar. Koliko je cenjena ova rasa na Dalekom istoku. Ali, povrh svega, uporan! Disciplinovan je, zna da čeka. Veoma je otporan na hladnoću i bolesti. Kao i toy pudla, vrlo je pametan. Ima i plemenit temperament, vrlo je blag i odan. Tokom interkorejskog vrha 2000. godine, severnokorejski vođa Kim Džong-il poklonio je dva severnokorejska psa južnokorejskom predsedniku Kimu De-džungu.

Isto je učinio i njegov sin Kim Džong-un 2018. godine. Tokom života, psi su uživali u posebnom statusu kao gosti države. Zanimljivo je da je severnokorejski pas promovisan kao nacionalni simbol u dečjem animiranom filmu iz 2010. godine “Priča o severnokorejskom psu”, a našao je svoje mesto i u romanu Paek Mjeong Kila iz 2017. godine, Severnokorejski psi. Održavaju se izložbe pasa specijalno za ovu pasminu.

crtani-film-o-severnokorejskom-psu

Posle ovog kratkog upoznavanja sa pričom o pungsanu ili severnokorejskom psu, čini se da je za Novakovu i Jeleninu decu, Stefana i Taru, ovaj pas, iako velik, idealan ljubimac. S obzirom da su Pjer kao maltezer, i Tesla kao toy pudla, bili kućni psi, ne baš pogodni za dvorište, možda će porodici Đoković biti malo izazovno da odgaje psa koji je znatno veći od prva dva. Pogotovu što pungsan treba da jede meso, dok je Pjer uživao u pirinču i šargarepi. Ipak, sve ih krasi inteligencija, dobar izbor za decu, umiljatost, pa verujemo da ipak neće biti problema u obostranom privikavanju.

Pjeru bilo zabranjeno da uđe u Britaniju

Naravno, i roditelji uživaju sa novim “drugarom”. Nismo zaboravili koliko su Pjer i Tesla značili oboma. Novaka su često “bodrili” na turnirima. Zanimljivo je da su Britanci 2011. Pjeru zabranili da uđe na teritoriju Velike Britanije. Novaka je tada to potreslo, a odgovorio im je dizanjem pehara! Shvativši verovatno da to nije dobar način da iznerviraju Srbina, dozvolili su mu sledeće godine da povede i psa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) 

Jasno je da profesionalnim teniserima ljubimci mnogo znače, pogotovu onima koji najveću bitku vode sa sobom, a tenis je takav sport. Okružen timom, ali ipak na neki način (u)sam(ljen). Zato su ljubimci bili neizostavan deo svakodnevnice Endija Marija, Marije Šarapove, Serene Vilijams, Laure Robson…

Da li će ove godine na Vimbldonu Britanci ponoviti grešku iz 2011 ostaje da se vidi. Nadamo se da će novi prijatelj teniskog GOAT-a biti tamo. Sujeverni deo Engleza bi se složio verovatno, misleći da će Srbin proći kao 2012, kada je izgubio u polufinalu.

Neka se nadaju!