Search
Close this search box.

Beograd danas slavi Spasovdan: A da li znate koja je slava Novaka Đokovića, najpoznatijeg Beograđanina?

Danas pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Spasovdan, praznik koji obiluje običajima. Sečenjem slavskog kolača u Starom dvoru i svečanom litijom u 19 časova biće obeležena i krsna slava Grada Beograda.

Ovom slavom Beograd čuva spomen na dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a to je i slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva. Na neki način, ovo je i druga slava Novaka Đokovića, jer je on najpoznatiji rođeni Beograđanin današnjice.

Danas bez teških poslova

Spasovdan je praznik koji ove godine pada 13. juna i smatra se da taj dan ne treba raditi nikakav težak posao. Vazdesenje Gospodnje ili Spasovdan je veliki dan za koji se veruje da može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti.

Poštovan je veoma i u predhrišćanskom vremenu, a tradicionalno je izuzetno cenjen i poštovan u doba cara Dušana. Smatra se da nije slučajno što je čuveni Dušanov zakonik obnarodovan 1349. na Spasovdan, a na isti praznik i dopunjen 1354. godine.

Novak Đoković se, inače, nalazi u Beogradu na dan krsne slave svog rodnog jer se leči u prestonici metodom hiperbarične komori. U pitanju je tretman kiseonikom, koji pomaže u bržem zalečenju povreda mišića, kostiju i ligamenata. Novak, s obzirom na povredu, verovatno neće biti na samoj litiji, ali će kao veliki vernik sigurno proslaviti slavu svog grada okružen porodicom.

Ipak je on najveći (svakako najpoznatiji) Beograđanin na svetu.

Krsna slava Novaka Đokovića

Poznato je da Đokovići proslavljaju Aranđelovdan, drugu najčešću slavu kod Srba. Ona pada 21. novembra po novom, odnosno 8 po starom kalendaru. Kad god je moguće, Novak sa porodicom proslavlja krsnu slavu, uvek u krugu porodice i svojih ljubimaca.

arađelovdan-krsna-slava-novaka-đokovića

A ko je bio Sveti Arhangel Mihailo?

Prema Svetom pismu, zbor angela obuhvata devet nebeskih činova, čji je artistratig Mihailo vojvoda. Njegovo ime govori da on poseduje “neobičnu, besprimernu duhovnu silu” i na jevrejskom jeziku znači “ko je ravan Bogu”.

Još od ranih hrišćanskih vremena arhangel Mihailo se prikazuje kao vojvoda. U desnoj ruci drži koplje sa platnenom pantljikom sa crvenim krstom na vrhu, a u levoj palmovu zelenu grančicu. Arhangel Mihailo se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv verske jeresi. Poštuje se kao iscelitelj, borac i ratnik, čija se pomoć priziva i pod čiju se zaštitu stavljaju narodi i zemlje.

 

View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Kult arhangela Mihaila potiče iz 3. veka i razvio se najpre u Frigiji. Prema opštem verovanju, arhangel Mihailo prihvata duše umrlih i mereći dobra i zla dela njihova na zemlji, šalje ih u raj ili pakao. Sabor Svetog Arhangela Mihaila i ostalih nebeskih svetaca spada u nepokretne praznike i jedna je od najčešćih slava u našem narodu.

Zaštitnik je loze Nemanjića, slava je Saborne crkve u Beogradu. Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka kako bi nevernike usmerio na pravi put, a nevoljnicima pomogao. A veruje se i da se pomoću vremenskih uslova na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina.

Postoji i izreka: „Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća“.U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.

“Verujem u Boga i anđele čuvare”

Novak Đoković često ističe da je veliki vernik. Tako se prošle godine se posebno se osvrnuo na to posle osvajanja US Opena.

“Reći ću najiskrenije, Bog i anđeli čuvari. U tim momentima kada fizički i materijalno ne osećaš noge, vrtiti se tlo pod nogama, nebo iznad glave. Tada sa svojom verom koju imaš, nadaš se da će biti božanska intervencija. Možda mi nećete verovati, ali mnogo puta u karijeri to mi se desilo. Sam sebe sam iznenadio, mentalno razmišljajući, kako sam izdržao to. Moguće je ako veruješ u Boga i ako veruješ da ima viša sila koja ti pomaže. Ozbiljno to shvatam i verujem u to. Definitivno je božansko prisustvo bilo”, kazao je tada Nole.

Slava Novaka Đokovića je porodice neretko proslavljala bez samog Novaka. Na primer, prošle godine nije mogao da bude na obeležavanju porodične slave zbog toga što je imao obaveze sa Dejvis kup reprezentacijom Srbije. Vera Novaka Đokovića i celog srpskog tima bila je jača od Britanaca. Srbi su razbili Engleze i otišli u polufinale turnira.

Nadamo se da će se takav epilog desiti i u nedelju, 16. juna, s početkom od 21 sata, kada Srbija igra svoj prvi meč protiv Engleske na evropskom prvenstvu u fudbalu. Posle 24 godine bilo bi lepo ostvariti pobedu. Novak sigurno u to veruje.

A mi? Glasajte!